среда, 5. мај 2010.

Ne znam kako je to na Balkanu ali znam kako je u Srbiji

Zbilja, ubise ove reklame tipa troskovi obrade kredita nula, samo dodjite i resite stambeno pitanje preko te i te banke. Zamalo da se upecam, cak sam saslusao jednom celu reklamu.
A onda napravio scenario dolaska u tu banku. Dobar dan, dobar dan, deder da vidimo kol'ko smo solventni. Sta, nemate preko 100000 (sto hiljada) dinara redovnih primanja?
Tesko ce to ici ako imate manje od 100000 pa sta ste mislili kada ste dolazili?

Dakle, baci pola u vodu, ostade 50 'iljadarki.

Treba se skuciti pa nek bacaju sta god hoce.

Preskocismo sve pa nadjosmo investitora od poverenja (to je onaj investitor za koga ne mozete dobiti informacije koliko se sudskih sporova protiv njega vodi, koliko je presudjeno i u ciju korist). Inace investitor od nepoverenja je onaj cije se ima proteze svaki dan u medijima, gde ojadjeni gradjani pokazuju i dokazuju da su prevareni kao sto je u matematici 1+1=2 ali drzava kaze da je sve cisto pred zakonom i da oni mogu i dalje nesmetano da profitiraju, nije bitno kako im se zove firma, svaki dan druga, isti ljudi. Dakle oni su sponzori partijskih terevenki i budzeta i moraju odnekle da prihoduju a to sto malo varuckaju pa ko se zezne i navuce sta da mu radimo.

I tako redom i tako neredom. Svi to znamo pa nista. Elem, ova prica je povezana sa generalnim strajkom u Grckoj zbog toga sto je njihova raskalasna Vlada resila da teret krize prevali na koga bi nego na svoje omiljene gradjane.

Vidimo kako se ti isti gradjani, radili u javnim ili u privatnim firmama solidarisu i pokazuje zube takvoj Vladi koja ce verovatno pasti. Pokazuju da imaju mozga i ono sto imaju i Srbi u gacama ali nerado pokazuju i ukazuju da imaju jer je to sramota.

Gledamo i pitamo se kad ce taj pelcer ljudskosti, bunta, zelje za normalnim zivotom da se preseli i kod nas. Istorijski posmatrano nemamo razloga da budemo optimisti, bar ne u ovom veku jer nas non stop podsecaju da smo mi mlada demokratija. Ne znam sta je to demokratsko danas osim zutih floskula ali ajde gde smes sumnjati u televiziju i mediji i predsednika.

Dakle, Grci strajkuju mi u ovom veku necemo na taj nacin nego preko kontrolosanih strajkica i korumpiranih sindikalaca.

Ipka, ima nade, i ovaj tekst se zavrsava optimisticki, ako ne u ovom veku a ono neke generacije u sledecim vekovima ce znati da su zive a ne da su zombiji kao vecina populacije u Srbiji danas.

2 коментара:

  1. Veoma dobar sajt za nekretnine a mozete videti ponudu
    nekretnina na Balkanu pogledajte ovaj sajt
    stanovi

    ОдговориИзбриши
  2. Ove nove banke koje su se otvorile u nasoj zemlji
    zadnju deceniju kamatama za stambeni kredit ogulise i onako osiromaseni narod.Mlad covek je sludjen sta da radi da jos ceka ili da trazi novu destinaciju za bolji zivot.
    Stanovi

    ОдговориИзбриши