уторак, 16. новембар 2010.

Cene izdavanja stanova u Beogradu


Nekad se pevalo kud da kreneš tebi se vraćam Kosovo, sada kud god da izdaješ stan samo Beograd.
Zapadna civilizacija se razvijala na drugi način, mada bi bilo zanimljivo videti šta bi bilo od te zapadne civilizacije da su im usmerivači nametnuli da izdavanje nekretnina bude jedan od glavnih biznisa za građanstvo a i šire.

Na žalost, u stvari, po ljudski rod na sreću, to nećemo saznati. Ipak jedan mali skoro nevidljivi bunar je pronašao rupu u svirali i svesrdno potpomognut državnim aparatom krenuo u biznis sreće u Srbiji, odnosno Beogradu , čuveni i najčuveniji biznis izdavanje stanova.
I danas, 2010, naši javni i nejavni lovatori, svi koji se domognu keša ili love, prvo što požele da investiraju je izdavanje stanova.
Kaplje brate i sestro svaki mesec, cena izdavanje iole pristojne gajbe veće nego prosečna plata, što znači da ima smisla, na duže staze ne može se promaši. Niko te ne oporezuje, niti prihod od jadnika podstanara, niti porez na višak imovine, niti porez na ekstra dohodak, ma nema poreza bre u Srbiji za izdavanje stanova.
Zamislite kad bi bilo? Da li bi onaj jadni pošteni direktor iz elektrodistribucije (sasvim slučajno iz Crne Gore, na dopunskom radu u Srbiji) ukrao od države 37 stanova kada bi znao koliko bi porez plaćao? Ne bi. Ukrao bi nešto drugo ali ne bi ukrao stanove.

Tako je to u Srbiji. Milina, pare stižu, legalno neoporezovane, prećutno i javno odobrene od onih koji umisliše da su ih Zevs, Odin i Svibor, Mojsije i Konfučije, poslali u vilajet zvani Serbija da im se robovi zvani građani klanjaju i dive na njiihovoj obdarenosti za eksponiranje i nemoralisanje, da ne kažemo uništavanje sopstvene zemlje i nacije.

A sada da se vratimo na suštinu teme, cene izdavanja stanova u Beogradu.
Prostom matematikom, pogledom na cenovnike kod bilo koje Agencije za izdavanje nekretnina, možemo sa pouzdanošću od 97,45% konstatovati da su cene sve skuplje za prosečan džep građanina iako su kao manje u nominalnom iznosu. Ko ne veruje, neka zaviri u džep i bude realan, da li mu je sada lakše plaćati kiriju ili doskora, što bi rekle neočajne domaćice.

Нема коментара:

Постави коментар